Čerstvě usmažené lívance k snídani dokáží hned na začátku dne pořádně zvednout náladu. Nesmí ale trvat věčnost, že? Máme pro vás recept na nekynuté lívance, které jsme díky jednoduchému triku zbavili pachuti po kypřícím prášku.
Na čem smažit? Olej ve spreji ušetří čas i kalorie
Na přípravu lívanců se skvěle hodí olej ve spreji. Vymazání pánve je s ním podstatně rychlejší a jednoduší, navíc díky němu spotřebujete oproti běžným metodám minimum oleje. Lívance ho k přípravě mnoho nepotřebují a brzy zjistíte, že doteď jste je zbytečně utápěli v oleji a vytvářeli z nich „těžké“ jídlo.
Recept na vychytané lívance
Tajnou ingrediencí tohoto receptu je jogurt. Umí skvěle zamaskovat pachuť po kypřícím prášku, lívance jsou díky němu navíc vláčnější a těsto nepotřebuje tolik oleje.
- 2 hrnky hladké mouky (tip: zkuste občas špaldovou nebo pohankovou mouku, lívance z nich jsou skvělé a docílíte příjemné obměny receptu)
- 5 lžic bílého jogurtu
- 1 a ¼ hrnku mléka
- 2 lžíce oleje (doporučujeme řepkovou Manku nebo Manku s máslovou příchutí)
- 1 vejce
- 1 lžíce prášku do pečiva
- Špetka soli, trochu cukru
- Ingredience zpracujte na mírně tekuté těsto.
- Rozpalte pánev a omastěte ji tenkou vrstvičkou oleje (skvěle se k tomu hodí olej ve spreji)
- Smažte do zlatova z obou stran
- Hotové lívance dozdobte, jak máte nejraději, my používáme džemy NAPRO a čepičku z kysané smetany nebo povidla NAPRO s trochou tvarohu.
TIP NA NĚCO EXTRA: Hotové lívance lehce zastříkněte olejem ve spreji s příchutí rozmarýnu. Ano, tato chuť se ke sladkým lívancům překvapivě hodí. Dozdobte meruňkovým džemem, smetanou a čerstvými borůvkami.