OLEJ ZBLÍZKA

Podívejte se s námi na téma olejů pěkně zblízka - od volby správného oleje po tipy na užití.

Výpis článků

Jaký olej je nejlepší na vaření?

Olej používáme v kuchyni dennodenně, jeho výběru se proto vyplatí věnovat pozornost.

 

nejolej_vareni_1500

 

Čtyři kritéria pro volbu vhodného oleje na vaření:

 

  1. Vhodná tepelná stabilita

Při vaření olej zahříváme, často na vysoké teploty. Oleje s nižší tepelnou stabilitou se mohou přepálit – tím si zkazíme chuť jídla a především budeme zbytečně konzumovat škodlivé látky, které při přepalování vznikají. Při vaření se proto vyhněte za studena lisovaným olejům jako je dýňový, konopný nebo lněný (tyto oleje typicky bývají ve skleněných lahvích). Vařte na klasických kuchyňských, které jsou rafinované a mají díky tomu vyšší tepelnou stabilitu. Nejčastěji je to řepkový nebo slunečnicový olej. Z panenských olejů se na vaření dá použít například olivový, sezamový, kokosový nebo avokádový olej.

 

  1. Složení oleje

Vliv na zdraví je nedílnou součástí stravy, je proto dobré posvítit si z tohoto hlediska i na oleje, které konzumujeme na denní bázi. U olejů nás zajímá přítomnost antioxidantů, minerálů a jiných prospěšných látek, především ale obsah nenasycených a nasycených mastných kyselin. Obě mají v jídelníčku své místo, ale je nutné docílit vhodných poměrů mezi nimi – pro nás jsou prospěšné hlavně nenasycené mastné kyseliny, konkrétně omega 3,6 a 9. Z běžných olejů má jejich nejpříznivější poměr řepkový olej, díky čemuž je považován za jeden z nejzdravějších olejů. Olivový olej je vyzdvihován pro vysoký podíl antioxidantů a slunečnicový olej má také poměrně příznivé složení.

 

  1. Vůně a chuť

Jsou jídla, ve kterých nás původní chuť oleje baví. Sezamový a kokosový olej dodají exotický nádech asijským pokrmům, olivový olej je jasná volba ve středomořské kuchyni. V ostatních případech naopak uvítáme chuťovou neutralitu rafinovaného řepkového nebo slunečnicového oleje.

 

  1. Universálnost

Existuje olej, který je vhodný na vaření, restování, pečení, smažení, ale hodí se i do studené kuchyně? I zde je odpověď rafinovaný olej. Ze dvou nejčastějších kuchyňských olejů je pro vyšší tepelnou stabilitu o něco výhodnější použití řepkového oleje, který má smysl užívat i ve studené kuchyni díky obsahu omega-3 mastné kyseliny. Dalším universálním olejem, nicméně chuťově výrazným, je olivový olej.

 

Náš verdikt: Nejlepší olej na vaření je řepkový olej

Řepkový olej má v kuchyni všestranné užití – hodí se na vaření, smažení i pečení. Jeho velkou výhodou je příznivé složení mastných kyselin, především vysoký podíl omega-3. Jeho každodenní užití v kuchyni vám pomůže dodržovat doporučenou denní dávku této esenciální mastné kyseliny, která v naší stravě bývá nedostatková. Zkuste naši Manku, která je rafinována šetrnou metodou a zachovává si tak více prospěšných látek a antioxidantů.

manka

Jaký olej je nejlepší na smažení?

Smažení je oblíbená tepelná úprava, při které vznikají ty největší dobroty. Jde ale o tepelnou úpravu za vysokých teplot, a je proto vhodné přistupovat k ní s opatrností. Jaký olej je na smažení vhodný, aby nedošlo k nezdravému přepalování?

nejolej_smazeni_1500

Při smažení dochází k teplotám okolo 180°C, což je hraniční teplota pro běžné kuchyňské oleje

Kuchyňské oleje běžně dostupné v obchodě, bývají rafinované, což je proces, během kterého se zvyšuje jejich tepelná stabilita. Zatímco v nerafinované formě je řepkový olej výrazně tepelně stabilnější než slunečnicový olej, jejich rafinované varianty jsou obě vhodné na vaření i restování. Na smažení doporučujeme přesto sáhnout raději po oleji řepkovém.
Pokud chcete jídlu propůjčit další chuťovou složku, můžete ke smažení použít olej olivový.
Méně používané, na smažení vhodné oleje jsou avokádový, kokosový a sezamový olej. Malá balení, ve kterých bývají dostupné, jsou nicméně na smažení nepraktická. Výhodnější je využít je v podobě spreje k přípravě lívanců a palačinek viz odstavec Něco navíc.

Jak se vyhnu přepálení oleje při smažení?

Nejlepší způsob, jak snížit riziko přepálení oleje, je použít olej s vysokou tepelnou stabilitou. Ty bývají dostupné pod označením „fritovací oleje“. Nejčastěji jde o směsi řepkového oleje s tropickými oleji, ale stále oblíbenější je využití speciální odrůdy slunečnice, z jejíchž semínek se vyrábí tepelně stabilní olej HOSO. Právě tento olej využíváme i my při výrobě Fabio fritovací Premium.

 

Náš verdikt: Nejlepší olej na smažení je fritovací olej

Fritovací olej má vysokou tepelnou stabilitu, což snižuje riziko přepálení oleje při smažení. Doporučujeme náš Fabio Fritovací Premium s nízkou pěnivostí, který je speciálně uzpůsobený pro pohodové smažení. Obsahuje řepkový a slunečnicový olej HOSO, což je kombinace blízká našemu kraji, bez nutnosti použití tropických olejů.

fritovaci

Něco navíc – méně tuku při smažení = méně kalorií

Ne každé jídlo potřebuje „olejovou lázeň“, třeba palačinky, vajíčka nebo lívance lze pohodlně připravit na minimu oleje. Při použití olejů ve spreji perfektně pokryjete jedním tahem pánev tenkou vrstvičkou oleje, snížíte tím počet kalorií a odlehčíte připravované jídlo. Oleje ve spreji Fabio jsou proto skvělou volbou pro přípravu dietních jídel i pro pohodlné vaření. Vyzkoušejte náš Řepkový olej omega3&6&9, Avokádový olej ve spreji nebo kokosový sprej Laureta.

oleje_ve_spreji

Jaký olej je nejlepší na pečení?

Pečení je krásný způsob přípravy jídla – když vše nechystáme a pekáč nebo formu dáváme do trouby, čeká nás chvíle zastavení. Během ní si můžeme užívat sílící vůni a začít se na pokrm pěkně těšit. Jaký olej se ale na pečení hodí nejvíce? Na výběr máte víc možností, než byste řekli.

nejolej_peceni_1500

Jaká je teplota jídla při pečení?

I když troubu nastavujeme na teploty okolo 160°C – 200°C, teplota samotného jídla těchto hodnot zpravidla nedosahuje – čím více vody obsahuje, tím méně hrozí zahřátí nad 100°C. Proto jde o poměrně šetrnou tepelnou úpravu, ve které jdou použít i některé nerafinované oleje.

Volíme podle chuti a aromatičnosti oleje

Při pečení většinou hledáme neutrální chuť, která nepřebije ostatní ingredience. Běžné kuchyňské rafinované oleje, které jsou v obchodech nejdostupnější, toto perfektně splňují a jsou i nejekonomičtější volbou. Můžeme použít slunečnicový nebo řepkový olej, které mají oba příznivé složení mastných kyselin. Řepkový olej je z hlediska složení považován za zdravější díky lepšímu poměru mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami.

V některých receptech chceme chuťově výrazným olejem podpořit výslednou chuť jídla – olivový olej je častou složkou slaného pečiva středomořského typu, ale umí příjemně zvýraznit třeba citrusovou chuť ve sladkém moučníku. Můžete také vyzkoušet různé aromatizované oleje, třeba naši Manku máslovou, která vaše pečení krásně provoní máslovým aroma, nebo do těsta stříknout trochu oleje ve spreji s příchutí citrón-limetka pro příjemný citrusový nádech.

Na pečení různých zdravějších alternativ moučníků můžete sáhnout po moderních olejích, jako je kokosový nebo avokádový.

 

Náš verdikt: Nejlepší olej na pečení je slunečnicový nebo řepkový olej

My na pečení rádi volíme naši Slunku. Slunečnice je krásná olejnina a s naší zemí je silně spjata. Slunka je navíc rafinována šetrnou metodou, díky které si uchovává jemnou chuť po slunečnicovém semínku a spoustu prospěšných živin. Na pečení je to ideální volba.

slunka

 

Něco navíc – olej ve spreji místo vymazávání a vysypávání formy

Sprej na vymazávání formy Fabiol je navržen tak, aby zcela nahradil pracné vymazávání – stačí pouze zastříknout formu a spreji neunikne jediný záhyb. Speciální složka proti připékání se postará o zbytek a těsto se krásně odděluje od formy – ať už pečete klasickou buchtu na pekáči, bábovku, velikonočního beránka nebo vánočního formičkové cukroví.

 

IMG_1464

 

Hranolky z trouby? Zkuste avokádový nebo tepelně stabilní slunečnicový sprej

Bramborové nebo zeleninové hranolky patří k sušším jídlům, která se teplotou na povrchu mohou přiblížit nastavené teplotě trouby. Proto je vhodné použít buď rafinovaný řepkový olej nebo tepelně ještě odolnější oleje. Vždy vám ale poslouží aplikace formou spreje, díky které můžete během pečení opakovaně hranolky zastříkávat olejem a docílit tak perfektního křupavého výsledku. K tomu doporučujeme buď náš klasický Řepkový sprej s omega 3&6&9, Tepelně stabilní sprej nebo avokádový olej ve spreji.

oleje_ve_spreji2

Jaký olej je nejlepší do salátu?

Studená kuchyně je karneval chutí a kvalitní oleje v ní hrají podstatnou roli, a to nejen chuťovou, ale i funkční. Některé vitamíny přítomné v syrové stravě jsou totiž stravitelné pouze v olejích.

nejolej_salat_1500

 

Ve studené kuchyni mají místo všechny za studena lisované oleje, které jsou plné vitamínů a chutí.

 

Olivový olej dodá salátu charakteristickou chuť, která je pevně spjata i s dalšími jídly nejen studené kuchyně, jako je pesto, hummus s olejem, focaccia nebo těstoviny. Olivový olej je zároveň bohatý zdroj antioxidantů.

 

Dýňový olej je plný minerálů a dalších živin, oblíbený je pro příjemnou oříškovou chuť a tmavou barvou, která velmi esteticky působí nejen na salátu, ale také při servírování teplých jídel a specialit studené kuchyně.

 

Řepkový olej je, pro někoho překvapivě, další skvělou volbou do salátu, tento olej je odborníky považován za stejně zdravý, ne-li zdravější, než olivový olej. Důvodem je příznivé složení mastných kyselin a vysoký podíl esenciálních kyselin omega 3, 6 a 9. Do salátu klidně můžete použít kuchyňský olej Manka, který je šetrně rafinovaný a zachovává si spoustu prospěšných látek, nebo sáhnout po jejích ochucených variantách – ať už ve skle s pravými bylinkami nebo ve spreji. Řepkový olej je v Čechách z historických důvodů opředen řadou pověr – podívejte se na náš článek Mýty o řepkovém oleji, je možné, že některý z nich ovlivňuje vaši volbu oleje.

 

V obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin jsou naprostými jedničkami lněný olej a konopný olej. Do salátu se chuťově více hodí konopný, lněný má specifickou, až nahořklou chuť a používá se spíše jako doplněk stravy přidáním do jogurtů, pomazánek, kaší a podobně...

 

Slunečnicový olej je též vhodný do salátů nebo pomazánek, kromě vysokého podílu nenasycených mastných kyselin je jeho předností obsah vitamínu E. V nerafinované variantě má příjemnou chuť po slunečnicových semínkách.

 

Do salátu můžete použít i oblíbené oleje s vysokou tepelnou stabilitou, které ve své panenské variantě jídlu dodají příjemnou složku a užitečné živiny. Mezi takové oleje patří sezamový, avokádový nebo kokosový.

 

Existuje mnoho dalších druhů panenských olejů od oleje z ostropestřce nebo vlašského ořechu, po makový či chia olej. Jedná se už o poměrně úzkou skupinu panenských olejů, ve které si každý najde favorita dle své vlastní chuťové preference a zdravotní potřeby.

 

Náš verdikt: Nejlepší olej do salátu je olivový olej

Studená kuchyně sice nabízí nejvíce prostoru pro vyzkoušení různých olejů a my rozhodně doporučujeme trochu experimentovat a najít si vlastní srdcovku. Nicméně pro svou universálnost, vysoký obsah antioxidantů a známou chuť vybíráme jako nejlepší olej do salátu olivový olej. Nabízíme ho ve skle i ve spreji.

olivak

 

Něco navíc – oleje ve spreji jako skvělý pomocník do studené kuchyně

Oleje ve spreji jsou do studené kuchyně perfektní. Díky třem možnostem aplikace – kapka, proud, sprej – máte jejich použití pod dokonalou kontrolou. Využít je můžete k rovnoměrnému zastříknutí salátu nebo k finální dekoraci jídel. Olej je zabalen ve váčku bez přístupu ke vzduchu, vydrží tak déle čerstvý a zachovává si skvělou chuť, ať už zvolíte jednodruhové panenské oleje nebo ochucené varianty pro finální dochucení pokrmů.

spreje_studene

Jaký olej je nejlepší na fritování?

Pořídili jste si domácí fritézu a váháte, jaký olej do ní použít? Přemýšlíte správně – fritování je velmi specifická úprava a volba oleje mnohé ovlivní.

nejolej_fritovani_1500

 

Stejně jako u smažení platí, že pokud se budete u fritování držet teplot do 180°C, můžete volit i mezi běžnými kuchyňskými oleji. Můžeme doporučit třeba řepkový olej Fabio Manka, který je nearomatický, má příznivé složení mastných kyselin a dobrou tepelnou stabilitu. Přesto se vyplatí při fritování sáhnout po speciálním fritovacím oleji.

Výhody fritovacího oleje oproti běžnému kuchyňskému oleji

  1. Vydrží delší dobu

Olej ve fritéze lze zpravidla použít vícekrát, ale i při dodržení správných teplot se časem opotřebuje a je nutné ho vyměnit. Fritovací oleje mají větší tepelnou stabilitu a vydrží déle než kuchyňské oleje. (Jak poznáte, že je olej na vyhození, se dozvíte v našem článku Jak dlouho mohu používat fritovací olej?)

  1. Snadno se nepřepálí

Fritování může dosahovat 180°C i více, což je hraniční teplota pro běžné kuchyňské oleje. Při troše nepozornosti můžete olej přepálit, což má vliv jak na chuť jídla, tak na jeho stravitelnost a celkovou zátěž pro organismus. Je proto lepší používat tepelně stabilní fritovací oleje, které jsou vhodné většinou až do 220°C.

  1. Má lepší vlastnosti při fritování

Mnoho fritovacích olejů je i dalším způsobem lépe přizpůsobeno k fritování. Například náš Fabio Fritovací Premium méně pění, což zpříjemní fritování i smažení.

 

Jaký fritovací olej zvolit?

Fritovací oleje bývají směsi olejů, mnohé obsahují tropické oleje, ale stále oblíbenější je využití oleje ze speciální odrůdy slunečnice s vysokým podílem kyseliny olejové, tzv. HOSO. Tuto slunečnici lze pěstovat i u nás a oproti tropickým olejům má pro zdraví příznivější složení mastných kyselin. Právě tento olej obsahuje náš Fabio Fritovací Premium, který doporučujeme nejen na fritování, skvělý je i na smažení nebo grilování.

fritovaci

Jaký olej je nejlepší na grilování?

Grilování je příležitost užít si společnost našich blízkých u dobrého jídla a jedna z nejlahodnějších možností jeho přípravy. Křupavost a propečenost, kterou na grilovaných jídlech tolik milujeme, v sobě ale skrývá jedno nebezpečí – grilování využívá velmi vysoké teploty a my bychom tomu měli přizpůsobit volbu použitého oleje.

nejolej_grilovani_1500

K jakým teplotám dochází při grilování?

Teplota grilování se může velmi snadno vyšplhat vysoko nad 180°C, především pokud grilujete na uhlí nebo grilu bez ukazatele teploty. To je hraniční teplota pro použití běžných kuchyňských olejů a může se jednoduše stát, že se olej přepálí. Takový olej začne do jídla uvolňovat zdraví škodlivé látky, navíc kazí jeho chuť a stravitelnost.

Jaký olej je vhodný do vysokých teplot?

Na grilování volte olej s vysokou tepelnou stabilitou. Mezi takové patří např. avokádový nebo kokosový olej, nejdostupnější a nejekonomičtější variantou je ale olej fritovací. Ten je přizpůsoben do vyšších teplot, ke kterým dochází při fritování, a na grilování nám proto perfektně poslouží. Fritovací oleje mají neutrální chuť a nejčastěji se jedná o směsi řepkového s tropickými oleji. Stále oblíbenější je také použití slunečnicového oleje HOSO, který je vyráběný ze speciální odrůdy slunečnice s vysokou tepelnou stabilitou. Právě ten obsahuje i náš Fabio Fritovací Premium.

Náš verdikt: Nejlepší olej na grilování je fritovací olej

Fritovací olej je olej uzpůsobený do vysokých teplot, ke kterým dochází při grilování. Doporučujeme Fabio fritovací Premium, který má díky složení čistě z řepkového a slunečnicového oleje HOSO příznivý profil mastných kyselin a vysoký obsah omega 3, 6 a 9. Neobsahuje tropické oleje z dovozu, což snižuje ekologickou zátěž při výrobě.

 

fritovaci

Něco navíc – oleje ve spreji

Využijte skvělých vlastností olejových sprejů a použijte náš tepelně stabilní slunečnicový nebo avokádový sprej na dodatečné zastřikávání jídla na grilu. Při servírování můžete maso a zeleninu ještě vylepšit a dochutit je čerstvou chutí bylinek, česneku nebo chilli pomocí olejů ve spreji pro finální dochucení. Připravte si tak bez práce vyladěnou pochoutku – a to pro každého tak, jak mu sedne nejvíce!

spreje-grilovani

3 důvody, proč mít doma fritovací olej

proc_fritovaci_olej_750

„Vždyť přeci doma nefrituji…,“ řeknete si a kolem fritovacích olejů v obchodě jen projdete? Ve skutečnosti se tento olej ale hodí na více než jen na fritování. Grilujete? Smažíte? Pak si tento olej určitě domů pořiďte. V tomto článku vysvětlíme proč.

Co je to fritovací olej?

Fritovací olej se od běžných olejů na vaření liší v tepelné stabilitě – v teplotě, na kterou se může zahřát, aniž by se v něm začaly vytvářet škodlivé látky. Zatímco běžné kuchyňské oleje je vhodné používat zhruba do 180 °C (teplota běžného smažení na pánvi), fritovací oleje v klidu ustojí i teploty vyšší, až do 220 °C.

 

3 výhody fritovacího oleje  

  1. Nižší riziko přepálení oleje při smažení a fritování

I když je teplota běžného smažení či fritování okolo 180°C, takže na ně lze použít klasické kuchyňské oleje, jde o hraniční hodnotu – když si nedáváme pozor, olej můžeme snadno přepálit. Kolikrát jste pánev nechali příliš dlouho rozehřívat a olej začal kouřit…? S fritovacím olejem máte větší rezervu a nepozornost nemusí vždy znamenat problém. (O tom, proč se vyhnout přepálení oleje, si přečtěte v našem článku Přepálený olej - jak a proč se ho vyvarovat)

  1. Déle vydrží při fritování i smažení

Fritovat na klasickém oleji je možné, pokud si hlídáte teplotu fritování. I tak se ale olej časem znehodnotí a po několika použitích je nutné ho vyměnit. Fritovací olej díky vyšší tepelné stabilitě vydrží déle a při správném zacházení můžete životnost jedné várky oleje značně prodloužit. Při smažení platí podobný princip – pokud smažíte delší dobu, vyplatí se vám použít fritovací olej.

  1. Skvělá volba při grilování

Málokdo si uvědomuje, že při grilování dochází k velmi vysokým teplotám. Když při něm použijete běžný kuchyňský olej, může se snadno přepálit. Sáhněte proto raději po fritovacím oleji.

 

 

Jak používat fritovací olej?

Nahraďte běžný kuchyňský olej fritovacím tam, kde používáte k tepelné úpravě vysoké teploty – použijte ho do fritézy, na pánev při mělkém i hlubokém smažení, přidejte ho do marinád při grilování nebo pečení zeleninových hranolek za vysokých teplot.

 

 

Něco navíc: Fabio Fritovací Premium – fritovací olej z řepky a slunečnice

Fritovací oleje bývají směsi olejů a často obsahují tropické oleje, které mají přirozeně vyšší tepelnou stabilitu. Náš Fabio Fritovací Premium jde jinou cestou a využívá tepelné stability slunečnicového oleje HOSO ze speciální odrůdy slunečnice s vysokým obsahem kyseliny olejové. Oproti tropickým olejům má příznivější složení mastných kyselin a pro nás, výrobce z Českého ráje, je to vítaná možnost, jak při výrobě zůstávat u tradičních olejnin. Fabio Fritovací Premium má nižší pěnivost a je tak skvělou volbou pro pohodové smažení či fritování.

 

fritovaci

Přepálený olej – jak a proč se ho vyvarovat?

prepaleny_olej_750

 

Tepelné úpravy za vysokých teplot, jako je smažení, fritování, ale také třeba grilování, to jsou vše způsoby, jak vytvořit ty nejoblíbenější pochoutky. Je tu ale něco, na co byste si měli při jejich přípravě dávat pozor, a to je přepálený olej.

 

Co znamená přepálit olej?

Každý olej má daný tzv. „kouřový bod“, což je teplota, při které se začne rozkládat – začínají se v něm štěpit mastné kyseliny a glycerol a vzniká řada škodlivých látek. Tento bod je u každého druhu oleje jiný a ve chvíli, kdy se olej zahřeje nad danou hodnotu, začne se přepalovat.

 

Je přepálený olej zdraví škodlivý?

Ano, přepálený olej ve velmi škodlivý pro naše trávení. Některé látky vzniklé při štěpení oleje „pouze“ zhoršují chuť a vůni jídla a vy si tolik nepochutnáte. Další způsobí, že je jídlo hůře stravitelné – je vám po něm těžko nebo vás pálí žáha a zatíží se váš trávicí systém. Několik z nich ale působí v těle ještě hůře a dlouhodobě zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny. Je proto velmi žádoucí, abyste při vaření olej nepřepálili, a rozhodně není dobré přepálený olej dále používat na fritování nebo smažení.

 

Jak mohu přepálit olej?

S běžným olejem se vám to může stát „raz dva“. Třeba když necháte olej v pánvi příliš dlouho rozehřívat a on začne kouřit – to právě překročil svůj kouřový bod a začínají se vytvářet škodlivé látky. Málokdo si také uvědomuje, že k velmi vysokým teplotám dochází při grilování. V těchto situacích je výhodné používat olej s vysokou tepelnou stabilitou označovaný jako fritovací.

 

Jaké jsou kouřové body jednotlivých olejů?

Nejnižší kouřové body mají za studena lisované oleje bez další úpravy (dýňový, sezamový, konopný, nerafinovaný slunečnicový…) – ty jsou vhodné do studené kuchyně a k finálnímu dochucení jídel – s výjimkou některých druhů (sezamový, olivový, řepkový…), které lze používat i v teplé kuchyni.
Pro běžné vaření se oleje rafinují, aby se jejich kouřový bod zvýšil. Oleje s nejvyšším kouřovým bodem jsou oleje fritovací, což bývají nejčastěji směsi rafinovaných olejů (řepkový, speciální slunečnicový HOSO, tropické oleje…) a právě ty vám pomohou vyhnout se přepálení oleje při fritování, smažení nebo grilování.

 

Něco navíc: Zkuste Fabio Fritovací Premium – fritovací olej z řepky a slunečnice

Fritovací olej s nižší pěnivostí se perfektně hodí nejen na fritování, ale i na běžné smažení či grilování. Fabio Fritovací Premium nevyužívá příměsi tropických olejů a obsahuje pouze řepkový a slunečnicový olej HOSO ze speciální odrůdy slunečnice. Má díky tomu příznivé složení mastných kyselin a nižší ekologickou stopu.

fritovaci

Jak dlouho mohu používat fritovací olej?

Fritovací olej je pro fritování a smažení nejlepší volba díky vysoké tepelné stabilitě, která nejen umožňuje použití vyšších teplot, navíc také zvyšuje životnost oleje pro opakované použití. Jak dlouho ale ve skutečnosti můžete používat jeden fritovací olej? Pojďme se na to společně podívat.

jak_dlouho_pouzivat_olej_750

 

 

To, jak rychle se olej při fritování opotřebuje, záleží na mnoha faktorech, jako je teplota fritování, délka fritování, složení oleje, druh smažené potraviny a přítomnost drobků v oleji. Lepší je proto si klást otázku jinou:

Jak poznám, že je použitý fritovací olej na vyhození?

Příliš opotřebovaný olej má tmavou barvou a je hustší než čerstvý, má nepříjemný těžký zápach. Při běžné fritovací teplotě začíná kouřit nebo příliš pěnit a prskat, což znamená, že je přepálený a nadále není vhodné na něm smažit, můžete si tím zdravotně uškodit. Dalším ukazatelem je, že jídlo z něj není tak křupavé a je více nasáklé tukem. U běžného oleje k tomu dojde po pár použitích, fritovací oleje zpravidla vydrží déle, ale vždy je nutné řídit se především pozorovaným stavem oleje.

 

Jak co nejvíce prodloužit životnost oleje ve fritéze?

  1. Používejte speciální fritovací olej

Takový olej nejen ustojí vyšší teploty, ale zůstane déle stabilní i při nižších fritovacích teplotách než běžný olej.

  1. Volte vhodnou teplotu fritování.

Pokud to není nutné, nepoužívejte vyšší teploty (nad 180°C), i když je vaše fritéza umožňuje, olej se opotřebuje rychleji.

  1. Nesmažte mnoho jídla najednou.

Snaha ušetřit čas fritování se obrátí proti vám – při fritování příliš mnoha jídla najednou (zvláště mraženého) můžete ochladit olej natolik, že smažení nebude probíhat optimálně, což ovlivní výsledné jídlo i použitý olej.

  1. Používejte co nejčistší suroviny.

Když fritujete hranolky, olej vám vydrží déle než po smaženém sýru v trojobalu, který uvolňuje do oleje zbytky. Pokud je to možné, smažené potraviny před vhozením do oleje osušte (např. maso), aby se do oleje neuvolňovala voda.

  1. Olej po použití zbavte zbytků jídla.

Kousky jídla a například strouhanky se při dalším fritování připalují a není vhodné je konzumovat, navíc urychlují rozklad použitého oleje. Po vychladnutí proto olej vždy přefiltrujte přes sítko.

  1. Olej uchovávejte v chladu, temnu a v omezeném kontaktu se vzduchem.

Přefiltrovaný olej přelejte do tmavé nádoby nebo ho vraťte do fritézy a zakryjte víkem.

 

Něco navíc: Zkuste Fabio Fritovací Premium – fritovací olej z řepky a slunečnice

Fritovací olej s nižší pěnivostí je speciálně navržen pro fritování. Fabio Fritovací Premium nevyužívá příměsi tropických olejů a obsahuje pouze řepkový a slunečnicový olej HOSO ze speciální odrůdy slunečnice. Má díky tomu příznivé složení mastných kyselin a nižší ekologickou stopu. Doma ho uplatníte nejen při fritování, ale i při grilování nebo běžném smažení.

fritovaci

Jak snížit zápach z fritování a smažení?

zapach_pri_fritovani_750

 

Oblíbili jste si domácí fritování, rádi smažíte, ale potýkáte se se zápachem „smaženiny“, který nejde vyvětrat? Máme pro vás několik tipů, které můžete zkusit.

 

  1. Používejte správný olej

Na fritování a smažení můžete použít běžný olej (řepkový, slunečnicový), ale pouze pokud smažíte či fritujete za nižších teplot. Pokud smažíte na vyšší plamen nebo fritujete nad 180°C, může se stát, že se běžný kuchyňský olej přepálí. Doporučujeme proto používat fritovací olej, který má vyšší tepelnou stabilitu a k jeho přehřátí tak snadno nedojde.

  1. Kontrolujte stav oleje

Delší nebo opakované fritování postupně olej znehodnocuje a ten se pak začne přepalovat i za normálních fritovacích teplot, což vede k vyššímu zápachu a horší stravitelnosti připravovaného jídla. Olej proto kontrolujte a včas vyměňte za nový. Obecně platí, že fritovací olej vydrží déle než běžný kuchyňský, proto je jeho použití vhodnější nejen pro voňavé smažení, ale také pro vaši peněženku. (Jak poznáte přepálený olej, se dozvíte v našem článku Jak dlouho mohu používat fritovací olej?)

  1. Odstraňujte z oleje zbytky jídla

Zbytky jídla se v oleji připalují a způsobují zápach, navíc urychlují rozklad oleje. Po použití fritézy je vhodné olej přecedit a skladovat v temnu a suchu. Při smažení doporučujeme pravidelně odstraňovat zbytky jídla, případně olej mezi jednotlivými várkami zcela vyměnit (strouhanka z trojobalu v tomto ohledu není náš kamarád).

  1. Před smažením jídlo vysušte

Mokré jídlo více prská a kouří. Pokud je to možné, před vložením do oleje ho vysušte utěrkou.

  1. Do fritézy nevkládejte mnoho jídla zároveň

Hodně (především mraženého) jídla vloženého do oleje naráz ho může ochladit na příliš nízkou teplotu a smažení pak neprobíhá optimálně, což vede k většímu zápachu.

 

 

Přejeme vám voňavé smažení a fritování!

Něco navíc: Zkuste Fabio Fritovací Premium – fritovací olej z řepky a slunečnice

Fritovací olej s nižší pěnivostí je speciálně navržen pro fritování. Fabio Fritovací Premium nevyužívá příměsi tropických olejů a obsahuje pouze řepkový a slunečnicový olej HOSO ze speciální odrůdy slunečnice. Má díky tomu příznivé složení mastných kyselin a nižší ekologickou stopu. Doma ho uplatníte nejen při fritování, ale i při grilování nebo běžném smažení.

fritovaci

Ovládací prvky výpisu

11 položek celkem

Malé upozornění pro naše zákazníky 🎄

Doručení do Vánoc už bohužel nemůžeme slíbit. Navíc bude náš sklad mezi svátky uzavřený, takže některé pozdější objednávky vyřídíme až na začátku ledna.
Děkujeme za pochopení a přejeme krásné svátky!

Rozumím