Nejčastější mýty o řepkovém oleji
Myslíte si, že řepkový olej je špatné kvality, hodí se jen na technické využití, a proto je levný?
Opak je pravdou. Jedná se o velmi ceněnou potravinu s optimálním složením. Nízká cena oleje je dána vysokou olejnatostí řepky a přiměřenými náklady.
Četli jste, že řepkový olej je naprosto nevhodný pro stravování?
Ve skutečnosti je řepkový olej velmi vhodný svým obsahem a složením prospěšných nenasycených mastných kyselin. Zvláště důležité jsou omega 3 mastné kyseliny. Těch je v naší běžné stravě obsaženo zoufale málo.
Slyšeli jste od starších ročníků, že je olej plný nebezpečné kyseliny erukové?
Dříve tomu tak skutečně bylo. Od 70. let se však šlechtěním řepky obsah této kyseliny snížil na legislativou povolená max. 2 %.
Mezi lidmi nadále panuje tvrzení, že je řepkový olej nevhodný do kuchyně.
Opak je pravdou. Řepkový olej má díky svému složení vysokou tepelnou stabilitu, hodí se tak na pečení a smažení. A jeho neutrální chuť je vhodná i pro studenou kuchyni.
Proslýchá se, že rafinace řepkovému oleji škodí a zbaví ho všech prospěšných látek.
Rafinace slouží k očištění oleje od nežádoucích látek. Zmizí tak mechanické nečistoty, stopy pesticidů a další látky, které by mohly ovlivnit chuť. Mastné kyseliny zůstávají prakticky nezměněné.
Zdroj: www.spzo.cz