Jaký olej je nejlepší na smažení?

Smažení je oblíbená tepelná úprava, při které vznikají ty největší dobroty. Jde ale o tepelnou úpravu za vysokých teplot, a je proto vhodné přistupovat k ní s opatrností. Jaký olej je na smažení vhodný, aby nedošlo k nezdravému přepalování?

nejolej_smazeni_1500

Při smažení dochází k teplotám okolo 180°C, což je hraniční teplota pro běžné kuchyňské oleje

Kuchyňské oleje běžně dostupné v obchodě, bývají rafinované, což je proces, během kterého se zvyšuje jejich tepelná stabilita. Zatímco v nerafinované formě je řepkový olej výrazně tepelně stabilnější než slunečnicový olej, jejich rafinované varianty jsou obě vhodné na vaření i restování. Na smažení doporučujeme přesto sáhnout raději po oleji řepkovém.
Pokud chcete jídlu propůjčit další chuťovou složku, můžete ke smažení použít olej olivový.
Méně používané, na smažení vhodné oleje jsou avokádový, kokosový a sezamový olej. Malá balení, ve kterých bývají dostupné, jsou nicméně na smažení nepraktická. Výhodnější je využít je v podobě spreje k přípravě lívanců a palačinek viz odstavec Něco navíc.

Jak se vyhnu přepálení oleje při smažení?

Nejlepší způsob, jak snížit riziko přepálení oleje, je použít olej s vysokou tepelnou stabilitou. Ty bývají dostupné pod označením „fritovací oleje“. Nejčastěji jde o směsi řepkového oleje s tropickými oleji, ale stále oblíbenější je využití speciální odrůdy slunečnice, z jejíchž semínek se vyrábí tepelně stabilní olej HOSO. Právě tento olej využíváme i my při výrobě Fabio fritovací Premium.

 

Náš verdikt: Nejlepší olej na smažení je fritovací olej

Fritovací olej má vysokou tepelnou stabilitu, což snižuje riziko přepálení oleje při smažení. Doporučujeme náš Fabio Fritovací Premium s nízkou pěnivostí, který je speciálně uzpůsobený pro pohodové smažení. Obsahuje řepkový a slunečnicový olej HOSO, což je kombinace blízká našemu kraji, bez nutnosti použití tropických olejů.

fritovaci

Něco navíc – méně tuku při smažení = méně kalorií

Ne každé jídlo potřebuje „olejovou lázeň“, třeba palačinky, vajíčka nebo lívance lze pohodlně připravit na minimu oleje. Při použití olejů ve spreji perfektně pokryjete jedním tahem pánev tenkou vrstvičkou oleje, snížíte tím počet kalorií a odlehčíte připravované jídlo. Oleje ve spreji Fabio jsou proto skvělou volbou pro přípravu dietních jídel i pro pohodlné vaření. Vyzkoušejte náš Řepkový olej omega3&6&9, Avokádový olej ve spreji nebo kokosový sprej Laureta.

oleje_ve_spreji

Malé upozornění pro naše zákazníky 🎄

Doručení do Vánoc už bohužel nemůžeme slíbit. Navíc bude náš sklad mezi svátky uzavřený, takže některé pozdější objednávky vyřídíme až na začátku ledna.
Děkujeme za pochopení a přejeme krásné svátky!

Rozumím