Recept na bábovku: vždy perfektně „vypadne“ z formy

Jednoduchá na přípravu, přesto vynikající. Bábovka je skvělá i pro sváteční příležitosti, protože pouze pocukrovaná vypadá velmi elegantně.

fabiol_1200

Ve tvaru tkví veškerý vtip

Možná svou formu dědíte v rodině po generace, možná vlastníte jednu z méně tradičních moderních variant. Tvar je v každém případě klíčový a úspěch stojí na tom, jestli bábovka „dobře vypadne“ z formy.

Fabiol je speciálně navržen tak, aby zcela nahradil vymazávání

Olej ve spreji si skvěle poradí i s velmi členitými povrchy, rozprašovači neunikne jediný záhyb. Olej na pečení FABIOL je obohacen o separační složku, která zajistí, že se těsto nepřipeče k formě, a zcela tak nahradí pracné vymazávání. Největší výzva bábovky a nejistota úspěchu tím pro vás navždy odpadá a vy se můžete už jen radovat z pečení. 

Recept: Základní rychlá bábovka

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru
  • 1 balení vanilkového cukru (lze vynechat)
  • ½ hrnku oleje (skvěle se hodí Manka nebo Slunka, zkusit můžete i Manku máslovou)
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • Nastrouhaná kůra z 1 bio citronu (lze vynechat)

 Postup:

  • Smíchejte cukr s vejci, přidejte ostatní ingredience
  • Rozdělte těsto do dvou misek – s pomocí kakaa připravte čokoládovou část a do světlé části můžete přidat nastrouhanou kůru citronu
  • Vystříkněte formu FABIOLEM a nalijte do ní postupně světlé a tmavé těsto. Pro „mramorový“ efekt párkrát projeďte těsto vařečkou
  • Pečte na 180°C 45 minut nebo dle potřeby
  • Hotovou bábovku nechte chvíli vystydnout, ať se vám při vyklápění nepotrhá. Po tu dobu ji také můžete přikrýt ručníkem.

 

Bábovka bez vejce – banánová bábovka je osvěžující změna

Banánová bábovka je chuťově velmi příjemná. To, že ji lze připravit i bez vejce, je milý bonus.

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru
  • 2 vejce (lze vynechat)
  • ½ hrnku oleje (skvěle se hodí Manka nebo Slunka, zkusit můžete i Manku máslovou)
  • ½ hrnku mléka nebo malý kelímek bílého jogurtu
  • 2 – 3 rozmačkané zralé banány (nebojte se použít zhnědlé banány, které se nesnědly – ty jsou na bábovku ideální)
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100g nalámané čokolády (lze vynechat)

  Postup:

  • Smíchejte cukr s rozmačkanými banány, přidejte ostatní ingredience
  • Vystříkněte formu FABIOLEM a nalijte do ní hotové těsto
  • Pečte na 180°C 45 minut nebo dle potřeby
  • Hotovou bábovku nechte chvíli vystydnout, ať se vám při vyklápění nepotrhá. Po tu dobu ji také můžete přikrýt ručníkem.

Tip: Banánovou bábovku můžete připravit i jako klasickou mramorovanou bábovku – místo kousků čokolády přidejte do části těsta kakao jako u Základní rychlé bábovky

 

Tvarohová bábovka s krupičkou

Další oblíbená varianta se silnou tradicí. Dá se připravit i jednoduše po vzoru Základní rychlé bábovky (máslo nahradíme olejem), trocha práce navíc s vyšleháváním se ale na výsledku podepíše.

  • 2 hrnky dětské krupičky
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • 2 vaničky tvarohu (500 g)
  • Špetka soli
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 bio citron – nastrouhaná kůra a trocha vymačkané šťávy

  Postup:

  • Vyšlehejte změklé máslo, cukr a žloutky do světlé pěny, přidejte citronovou kůru, šťávu a tvaroh osolený špetkou soli
  • Přidejte mouku s kypřícím práškem (nejprve spolu promíchejte) a na závěr opatrně zapracujte ušlehané bílky
  • Vystříkněte formu FABIOLEM a nalijte do ní hotové těsto
  • Pečte na 180°C 45 minut nebo dle potřeby
  • Hotovou bábovku nechte chvíli vystydnout, ať se vám při vyklápění nepotrhá. Po tu dobu ji také můžete přikrýt ručníkem.

 

Vychytejte si tu svou – bábovka pokaždé jinak

Představili jsme vám tři chuťově velmi odlišné bábovky. U toho to ale nekončí – stačí přidat něco navíc a na světě je další neotřelá varianta. Zkuste do vámi zvoleného receptu přidat ještě:

  1. Pomeranč (přidejte do těsta kůru a trochu šťávy z 1 bio pomeranče)
  2. Mák (nahraďte kakao hrnkem mletého máku)
  3. Kokos (nahraďte část mouky mletým kokosem)
  4. Rozinky nebo kandované ovoce (jsou skvělé v tvarohové variantě)
  5. Ořechy (hlavně v banánové bábovce chutnají výtečně)

 

spreje_fabiol