Jednoduchá na přípravu, přesto vynikající. Bábovka je skvělá i pro sváteční příležitosti, protože pouze pocukrovaná vypadá velmi elegantně.
Ve tvaru tkví veškerý vtip
Možná svou formu dědíte v rodině po generace, možná vlastníte jednu z méně tradičních moderních variant. Tvar je v každém případě klíčový a úspěch stojí na tom, jestli bábovka „dobře vypadne“ z formy.
Fabiol je speciálně navržen tak, aby zcela nahradil vymazávání
Olej ve spreji si skvěle poradí i s velmi členitými povrchy, rozprašovači neunikne jediný záhyb. Olej na pečení FABIOL je obohacen o separační složku, která zajistí, že se těsto nepřipeče k formě, a zcela tak nahradí pracné vymazávání. Největší výzva bábovky a nejistota úspěchu tím pro vás navždy odpadá a vy se můžete už jen radovat z pečení.
Recept: Základní rychlá bábovka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ¾ hrnku cukru
- 1 balení vanilkového cukru (lze vynechat)
- ½ hrnku oleje (skvěle se hodí Manka nebo Slunka, zkusit můžete i Manku máslovou)
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- Nastrouhaná kůra z 1 bio citronu (lze vynechat)
Postup:
- Smíchejte cukr s vejci, přidejte ostatní ingredience
- Rozdělte těsto do dvou misek – s pomocí kakaa připravte čokoládovou část a do světlé části můžete přidat nastrouhanou kůru citronu
- Vystříkněte formu FABIOLEM a nalijte do ní postupně světlé a tmavé těsto. Pro „mramorový“ efekt párkrát projeďte těsto vařečkou
- Pečte na 180°C 45 minut nebo dle potřeby
- Hotovou bábovku nechte chvíli vystydnout, ať se vám při vyklápění nepotrhá. Po tu dobu ji také můžete přikrýt ručníkem.
Bábovka bez vejce – banánová bábovka je osvěžující změna
Banánová bábovka je chuťově velmi příjemná. To, že ji lze připravit i bez vejce, je milý bonus.
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ¾ hrnku cukru
- 2 vejce (lze vynechat)
- ½ hrnku oleje (skvěle se hodí Manka nebo Slunka, zkusit můžete i Manku máslovou)
- ½ hrnku mléka nebo malý kelímek bílého jogurtu
- 2 – 3 rozmačkané zralé banány (nebojte se použít zhnědlé banány, které se nesnědly – ty jsou na bábovku ideální)
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100g nalámané čokolády (lze vynechat)
Postup:
- Smíchejte cukr s rozmačkanými banány, přidejte ostatní ingredience
- Vystříkněte formu FABIOLEM a nalijte do ní hotové těsto
- Pečte na 180°C 45 minut nebo dle potřeby
- Hotovou bábovku nechte chvíli vystydnout, ať se vám při vyklápění nepotrhá. Po tu dobu ji také můžete přikrýt ručníkem.
Tip: Banánovou bábovku můžete připravit i jako klasickou mramorovanou bábovku – místo kousků čokolády přidejte do části těsta kakao jako u Základní rychlé bábovky
Tvarohová bábovka s krupičkou
Další oblíbená varianta se silnou tradicí. Dá se připravit i jednoduše po vzoru Základní rychlé bábovky (máslo nahradíme olejem), trocha práce navíc s vyšleháváním se ale na výsledku podepíše.
- 2 hrnky dětské krupičky
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 150 g másla
- 3 vejce
- 2 vaničky tvarohu (500 g)
- Špetka soli
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 bio citron – nastrouhaná kůra a trocha vymačkané šťávy
Postup:
- Vyšlehejte změklé máslo, cukr a žloutky do světlé pěny, přidejte citronovou kůru, šťávu a tvaroh osolený špetkou soli
- Přidejte mouku s kypřícím práškem (nejprve spolu promíchejte) a na závěr opatrně zapracujte ušlehané bílky
- Vystříkněte formu FABIOLEM a nalijte do ní hotové těsto
- Pečte na 180°C 45 minut nebo dle potřeby
- Hotovou bábovku nechte chvíli vystydnout, ať se vám při vyklápění nepotrhá. Po tu dobu ji také můžete přikrýt ručníkem.
Vychytejte si tu svou – bábovka pokaždé jinak
Představili jsme vám tři chuťově velmi odlišné bábovky. U toho to ale nekončí – stačí přidat něco navíc a na světě je další neotřelá varianta. Zkuste do vámi zvoleného receptu přidat ještě:
- Pomeranč (přidejte do těsta kůru a trochu šťávy z 1 bio pomeranče)
- Mák (nahraďte kakao hrnkem mletého máku)
- Kokos (nahraďte část mouky mletým kokosem)
- Rozinky nebo kandované ovoce (jsou skvělé v tvarohové variantě)
- Ořechy (hlavně v banánové bábovce chutnají výtečně)