Grilování je příležitost užít si společnost našich blízkých u dobrého jídla a jedna z nejlahodnějších možností jeho přípravy. Křupavost a propečenost, kterou na grilovaných jídlech tolik milujeme, v sobě ale skrývá jedno nebezpečí – grilování využívá velmi vysoké teploty a my bychom tomu měli přizpůsobit volbu použitého oleje.

K jakým teplotám dochází při grilování?
Teplota grilování se může velmi snadno vyšplhat vysoko nad 180°C, především pokud grilujete na uhlí nebo grilu bez ukazatele teploty. To je hraniční teplota pro použití běžných kuchyňských olejů a může se jednoduše stát, že se olej přepálí. Takový olej začne do jídla uvolňovat zdraví škodlivé látky, navíc kazí jeho chuť a stravitelnost.
Jaký olej je vhodný do vysokých teplot?
Na grilování volte olej s vysokou tepelnou stabilitou. Mezi takové patří např. avokádový nebo kokosový olej, nejdostupnější a nejekonomičtější variantou je ale olej fritovací. Ten je přizpůsoben do vyšších teplot, ke kterým dochází při fritování, a na grilování nám proto perfektně poslouží. Fritovací oleje mají neutrální chuť a nejčastěji se jedná o směsi řepkového s tropickými oleji. Stále oblíbenější je také použití slunečnicového oleje HOSO, který je vyráběný ze speciální odrůdy slunečnice s vysokou tepelnou stabilitou. Právě ten obsahuje i náš Fabio Fritovací Premium.
Náš verdikt: Nejlepší olej na grilování je fritovací olej
Fritovací olej je olej uzpůsobený do vysokých teplot, ke kterým dochází při grilování. Doporučujeme Fabio fritovací Premium, který má díky složení čistě z řepkového a slunečnicového oleje HOSO příznivý profil mastných kyselin a vysoký obsah omega 3, 6 a 9. Neobsahuje tropické oleje z dovozu, což snižuje ekologickou zátěž při výrobě.
Něco navíc – oleje ve spreji
Využijte skvělých vlastností olejových sprejů a použijte náš tepelně stabilní slunečnicový nebo avokádový sprej na dodatečné zastřikávání jídla na grilu. Při servírování můžete maso a zeleninu ještě vylepšit a dochutit je čerstvou chutí bylinek, česneku nebo chilli pomocí olejů ve spreji pro finální dochucení. Připravte si tak bez práce vyladěnou pochoutku – a to pro každého tak, jak mu sedne nejvíce!


