Pořídili jste si domácí fritézu a váháte, jaký olej do ní použít? Přemýšlíte správně – fritování je velmi specifická úprava a volba oleje mnohé ovlivní.

Stejně jako u smažení platí, že pokud se budete u fritování držet teplot do 180°C, můžete volit i mezi běžnými kuchyňskými oleji. Můžeme doporučit třeba řepkový olej Fabio Manka, který je nearomatický, má příznivé složení mastných kyselin a dobrou tepelnou stabilitu. Přesto se vyplatí při fritování sáhnout po speciálním fritovacím oleji.
Výhody fritovacího oleje oproti běžnému kuchyňskému oleji
-
Vydrží delší dobu
Olej ve fritéze lze zpravidla použít vícekrát, ale i při dodržení správných teplot se časem opotřebuje a je nutné ho vyměnit. Fritovací oleje mají větší tepelnou stabilitu a vydrží déle než kuchyňské oleje. (Jak poznáte, že je olej na vyhození, se dozvíte v našem článku Jak dlouho mohu používat fritovací olej?)
-
Snadno se nepřepálí
Fritování může dosahovat 180°C i více, což je hraniční teplota pro běžné kuchyňské oleje. Při troše nepozornosti můžete olej přepálit, což má vliv jak na chuť jídla, tak na jeho stravitelnost a celkovou zátěž pro organismus. Je proto lepší používat tepelně stabilní fritovací oleje, které jsou vhodné většinou až do 220°C.
-
Má lepší vlastnosti při fritování
Mnoho fritovacích olejů je i dalším způsobem lépe přizpůsobeno k fritování. Například náš Fabio Fritovací Premium méně pění, což zpříjemní fritování i smažení.
Jaký fritovací olej zvolit?
Fritovací oleje bývají směsi olejů, mnohé obsahují tropické oleje, ale stále oblíbenější je využití oleje ze speciální odrůdy slunečnice s vysokým podílem kyseliny olejové, tzv. HOSO. Tuto slunečnici lze pěstovat i u nás a oproti tropickým olejům má pro zdraví příznivější složení mastných kyselin. Právě tento olej obsahuje náš Fabio Fritovací Premium, který doporučujeme nejen na fritování, skvělý je i na smažení nebo grilování.

