Studená kuchyně je karneval chutí a kvalitní oleje v ní hrají podstatnou roli, a to nejen chuťovou, ale i funkční. Některé vitamíny přítomné v syrové stravě jsou totiž stravitelné pouze v olejích.

Ve studené kuchyni mají místo všechny za studena lisované oleje, které jsou plné vitamínů a chutí.
Olivový olej dodá salátu charakteristickou chuť, která je pevně spjata i s dalšími jídly nejen studené kuchyně, jako je pesto, hummus s olejem, focaccia nebo těstoviny. Olivový olej je zároveň bohatý zdroj antioxidantů.
Dýňový olej je plný minerálů a dalších živin, oblíbený je pro příjemnou oříškovou chuť a tmavou barvou, která velmi esteticky působí nejen na salátu, ale také při servírování teplých jídel a specialit studené kuchyně.
Řepkový olej je, pro někoho překvapivě, další skvělou volbou do salátu, tento olej je odborníky považován za stejně zdravý, ne-li zdravější, než olivový olej. Důvodem je příznivé složení mastných kyselin a vysoký podíl esenciálních kyselin omega 3, 6 a 9. Do salátu klidně můžete použít kuchyňský olej Manka, který je šetrně rafinovaný a zachovává si spoustu prospěšných látek, nebo sáhnout po jejích ochucených variantách – ať už ve skle s pravými bylinkami nebo ve spreji. Řepkový olej je v Čechách z historických důvodů opředen řadou pověr – podívejte se na náš článek Mýty o řepkovém oleji, je možné, že některý z nich ovlivňuje vaši volbu oleje.
V obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin jsou naprostými jedničkami lněný olej a konopný olej. Do salátu se chuťově více hodí konopný, lněný má specifickou, až nahořklou chuť a používá se spíše jako doplněk stravy přidáním do jogurtů, pomazánek, kaší a podobně...
Slunečnicový olej je též vhodný do salátů nebo pomazánek, kromě vysokého podílu nenasycených mastných kyselin je jeho předností obsah vitamínu E. V nerafinované variantě má příjemnou chuť po slunečnicových semínkách.
Do salátu můžete použít i oblíbené oleje s vysokou tepelnou stabilitou, které ve své panenské variantě jídlu dodají příjemnou složku a užitečné živiny. Mezi takové oleje patří sezamový, avokádový nebo kokosový.
Existuje mnoho dalších druhů panenských olejů od oleje z ostropestřce nebo vlašského ořechu, po makový či chia olej. Jedná se už o poměrně úzkou skupinu panenských olejů, ve které si každý najde favorita dle své vlastní chuťové preference a zdravotní potřeby.
Náš verdikt: Nejlepší olej do salátu je olivový olej
Studená kuchyně sice nabízí nejvíce prostoru pro vyzkoušení různých olejů a my rozhodně doporučujeme trochu experimentovat a najít si vlastní srdcovku. Nicméně pro svou universálnost, vysoký obsah antioxidantů a známou chuť vybíráme jako nejlepší olej do salátu olivový olej. Nabízíme ho ve skle i ve spreji.

Něco navíc – oleje ve spreji jako skvělý pomocník do studené kuchyně
Oleje ve spreji jsou do studené kuchyně perfektní. Díky třem možnostem aplikace – kapka, proud, sprej – máte jejich použití pod dokonalou kontrolou. Využít je můžete k rovnoměrnému zastříknutí salátu nebo k finální dekoraci jídel. Olej je zabalen ve váčku bez přístupu ke vzduchu, vydrží tak déle čerstvý a zachovává si skvělou chuť, ať už zvolíte jednodruhové panenské oleje nebo ochucené varianty pro finální dochucení pokrmů.

