
Oblíbili jste si domácí fritování, rádi smažíte, ale potýkáte se se zápachem „smaženiny“, který nejde vyvětrat? Máme pro vás několik tipů, které můžete zkusit.
-
Používejte správný olej
Na fritování a smažení můžete použít běžný olej (řepkový, slunečnicový), ale pouze pokud smažíte či fritujete za nižších teplot. Pokud smažíte na vyšší plamen nebo fritujete nad 180°C, může se stát, že se běžný kuchyňský olej přepálí. Doporučujeme proto používat fritovací olej, který má vyšší tepelnou stabilitu a k jeho přehřátí tak snadno nedojde.
-
Kontrolujte stav oleje
Delší nebo opakované fritování postupně olej znehodnocuje a ten se pak začne přepalovat i za normálních fritovacích teplot, což vede k vyššímu zápachu a horší stravitelnosti připravovaného jídla. Olej proto kontrolujte a včas vyměňte za nový. Obecně platí, že fritovací olej vydrží déle než běžný kuchyňský, proto je jeho použití vhodnější nejen pro voňavé smažení, ale také pro vaši peněženku. (Jak poznáte přepálený olej, se dozvíte v našem článku Jak dlouho mohu používat fritovací olej?)
-
Odstraňujte z oleje zbytky jídla
Zbytky jídla se v oleji připalují a způsobují zápach, navíc urychlují rozklad oleje. Po použití fritézy je vhodné olej přecedit a skladovat v temnu a suchu. Při smažení doporučujeme pravidelně odstraňovat zbytky jídla, případně olej mezi jednotlivými várkami zcela vyměnit (strouhanka z trojobalu v tomto ohledu není náš kamarád).
-
Před smažením jídlo vysušte
Mokré jídlo více prská a kouří. Pokud je to možné, před vložením do oleje ho vysušte utěrkou.
-
Do fritézy nevkládejte mnoho jídla zároveň
Hodně (především mraženého) jídla vloženého do oleje naráz ho může ochladit na příliš nízkou teplotu a smažení pak neprobíhá optimálně, což vede k většímu zápachu.
Přejeme vám voňavé smažení a fritování!
Něco navíc: Zkuste Fabio Fritovací Premium – fritovací olej z řepky a slunečnice
Fritovací olej s nižší pěnivostí je speciálně navržen pro fritování. Fabio Fritovací Premium nevyužívá příměsi tropických olejů a obsahuje pouze řepkový a slunečnicový olej HOSO ze speciální odrůdy slunečnice. Má díky tomu příznivé složení mastných kyselin a nižší ekologickou stopu. Doma ho uplatníte nejen při fritování, ale i při grilování nebo běžném smažení.

