Fritovací olej je pro fritování a smažení nejlepší volba díky vysoké tepelné stabilitě, která nejen umožňuje použití vyšších teplot, navíc také zvyšuje životnost oleje pro opakované použití. Jak dlouho ale ve skutečnosti můžete používat jeden fritovací olej? Pojďme se na to společně podívat.

To, jak rychle se olej při fritování opotřebuje, záleží na mnoha faktorech, jako je teplota fritování, délka fritování, složení oleje, druh smažené potraviny a přítomnost drobků v oleji. Lepší je proto si klást otázku jinou:
Jak poznám, že je použitý fritovací olej na vyhození?
Příliš opotřebovaný olej má tmavou barvou a je hustší než čerstvý, má nepříjemný těžký zápach. Při běžné fritovací teplotě začíná kouřit nebo příliš pěnit a prskat, což znamená, že je přepálený a nadále není vhodné na něm smažit, můžete si tím zdravotně uškodit. Dalším ukazatelem je, že jídlo z něj není tak křupavé a je více nasáklé tukem. U běžného oleje k tomu dojde po pár použitích, fritovací oleje zpravidla vydrží déle, ale vždy je nutné řídit se především pozorovaným stavem oleje.
Jak co nejvíce prodloužit životnost oleje ve fritéze?
-
Používejte speciální fritovací olej
Takový olej nejen ustojí vyšší teploty, ale zůstane déle stabilní i při nižších fritovacích teplotách než běžný olej.
-
Volte vhodnou teplotu fritování.
Pokud to není nutné, nepoužívejte vyšší teploty (nad 180°C), i když je vaše fritéza umožňuje, olej se opotřebuje rychleji.
-
Nesmažte mnoho jídla najednou.
Snaha ušetřit čas fritování se obrátí proti vám – při fritování příliš mnoha jídla najednou (zvláště mraženého) můžete ochladit olej natolik, že smažení nebude probíhat optimálně, což ovlivní výsledné jídlo i použitý olej.
-
Používejte co nejčistší suroviny.
Když fritujete hranolky, olej vám vydrží déle než po smaženém sýru v trojobalu, který uvolňuje do oleje zbytky. Pokud je to možné, smažené potraviny před vhozením do oleje osušte (např. maso), aby se do oleje neuvolňovala voda.
-
Olej po použití zbavte zbytků jídla.
Kousky jídla a například strouhanky se při dalším fritování připalují a není vhodné je konzumovat, navíc urychlují rozklad použitého oleje. Po vychladnutí proto olej vždy přefiltrujte přes sítko.
-
Olej uchovávejte v chladu, temnu a v omezeném kontaktu se vzduchem.
Přefiltrovaný olej přelejte do tmavé nádoby nebo ho vraťte do fritézy a zakryjte víkem.
Něco navíc: Zkuste Fabio Fritovací Premium – fritovací olej z řepky a slunečnice
Fritovací olej s nižší pěnivostí je speciálně navržen pro fritování. Fabio Fritovací Premium nevyužívá příměsi tropických olejů a obsahuje pouze řepkový a slunečnicový olej HOSO ze speciální odrůdy slunečnice. Má díky tomu příznivé složení mastných kyselin a nižší ekologickou stopu. Doma ho uplatníte nejen při fritování, ale i při grilování nebo běžném smažení.

