3 důvody, proč mít doma fritovací olej

proc_fritovaci_olej_750

„Vždyť přeci doma nefrituji…,“ řeknete si a kolem fritovacích olejů v obchodě jen projdete? Ve skutečnosti se tento olej ale hodí na více než jen na fritování. Grilujete? Smažíte? Pak si tento olej určitě domů pořiďte. V tomto článku vysvětlíme proč.

Co je to fritovací olej?

Fritovací olej se od běžných olejů na vaření liší v tepelné stabilitě – v teplotě, na kterou se může zahřát, aniž by se v něm začaly vytvářet škodlivé látky. Zatímco běžné kuchyňské oleje je vhodné používat zhruba do 180 °C (teplota běžného smažení na pánvi), fritovací oleje v klidu ustojí i teploty vyšší, až do 220 °C.

 

3 výhody fritovacího oleje  

  1. Nižší riziko přepálení oleje při smažení a fritování

I když je teplota běžného smažení či fritování okolo 180°C, takže na ně lze použít klasické kuchyňské oleje, jde o hraniční hodnotu – když si nedáváme pozor, olej můžeme snadno přepálit. Kolikrát jste pánev nechali příliš dlouho rozehřívat a olej začal kouřit…? S fritovacím olejem máte větší rezervu a nepozornost nemusí vždy znamenat problém. (O tom, proč se vyhnout přepálení oleje, si přečtěte v našem článku Přepálený olej - jak a proč se ho vyvarovat)

  1. Déle vydrží při fritování i smažení

Fritovat na klasickém oleji je možné, pokud si hlídáte teplotu fritování. I tak se ale olej časem znehodnotí a po několika použitích je nutné ho vyměnit. Fritovací olej díky vyšší tepelné stabilitě vydrží déle a při správném zacházení můžete životnost jedné várky oleje značně prodloužit. Při smažení platí podobný princip – pokud smažíte delší dobu, vyplatí se vám použít fritovací olej.

  1. Skvělá volba při grilování

Málokdo si uvědomuje, že při grilování dochází k velmi vysokým teplotám. Když při něm použijete běžný kuchyňský olej, může se snadno přepálit. Sáhněte proto raději po fritovacím oleji.

 

 

Jak používat fritovací olej?

Nahraďte běžný kuchyňský olej fritovacím tam, kde používáte k tepelné úpravě vysoké teploty – použijte ho do fritézy, na pánev při mělkém i hlubokém smažení, přidejte ho do marinád při grilování nebo pečení zeleninových hranolek za vysokých teplot.

 

 

Něco navíc: Fabio Fritovací Premium – fritovací olej z řepky a slunečnice

Fritovací oleje bývají směsi olejů a často obsahují tropické oleje, které mají přirozeně vyšší tepelnou stabilitu. Náš Fabio Fritovací Premium jde jinou cestou a využívá tepelné stability slunečnicového oleje HOSO ze speciální odrůdy slunečnice s vysokým obsahem kyseliny olejové. Oproti tropickým olejům má příznivější složení mastných kyselin a pro nás, výrobce z Českého ráje, je to vítaná možnost, jak při výrobě zůstávat u tradičních olejnin. Fabio Fritovací Premium má nižší pěnivost a je tak skvělou volbou pro pohodové smažení či fritování.

 

fritovaci