Olej používáme v kuchyni dennodenně, jeho výběru se proto vyplatí věnovat pozornost.

Čtyři kritéria pro volbu vhodného oleje na vaření:
-
Vhodná tepelná stabilita
Při vaření olej zahříváme, často na vysoké teploty. Oleje s nižší tepelnou stabilitou se mohou přepálit – tím si zkazíme chuť jídla a především budeme zbytečně konzumovat škodlivé látky, které při přepalování vznikají. Při vaření se proto vyhněte za studena lisovaným olejům jako je dýňový, konopný nebo lněný (tyto oleje typicky bývají ve skleněných lahvích). Vařte na klasických kuchyňských, které jsou rafinované a mají díky tomu vyšší tepelnou stabilitu. Nejčastěji je to řepkový nebo slunečnicový olej. Z panenských olejů se na vaření dá použít například olivový, sezamový, kokosový nebo avokádový olej.
-
Složení oleje
Vliv na zdraví je nedílnou součástí stravy, je proto dobré posvítit si z tohoto hlediska i na oleje, které konzumujeme na denní bázi. U olejů nás zajímá přítomnost antioxidantů, minerálů a jiných prospěšných látek, především ale obsah nenasycených a nasycených mastných kyselin. Obě mají v jídelníčku své místo, ale je nutné docílit vhodných poměrů mezi nimi – pro nás jsou prospěšné hlavně nenasycené mastné kyseliny, konkrétně omega 3,6 a 9. Z běžných olejů má jejich nejpříznivější poměr řepkový olej, díky čemuž je považován za jeden z nejzdravějších olejů. Olivový olej je vyzdvihován pro vysoký podíl antioxidantů a slunečnicový olej má také poměrně příznivé složení.
-
Vůně a chuť
Jsou jídla, ve kterých nás původní chuť oleje baví. Sezamový a kokosový olej dodají exotický nádech asijským pokrmům, olivový olej je jasná volba ve středomořské kuchyni. V ostatních případech naopak uvítáme chuťovou neutralitu rafinovaného řepkového nebo slunečnicového oleje.
-
Universálnost
Existuje olej, který je vhodný na vaření, restování, pečení, smažení, ale hodí se i do studené kuchyně? I zde je odpověď rafinovaný olej. Ze dvou nejčastějších kuchyňských olejů je pro vyšší tepelnou stabilitu o něco výhodnější použití řepkového oleje, který má smysl užívat i ve studené kuchyni díky obsahu omega-3 mastné kyseliny. Dalším universálním olejem, nicméně chuťově výrazným, je olivový olej.
Náš verdikt: Nejlepší olej na vaření je řepkový olej
Řepkový olej má v kuchyni všestranné užití – hodí se na vaření, smažení i pečení. Jeho velkou výhodou je příznivé složení mastných kyselin, především vysoký podíl omega-3. Jeho každodenní užití v kuchyni vám pomůže dodržovat doporučenou denní dávku této esenciální mastné kyseliny, která v naší stravě bývá nedostatková. Zkuste naši Manku, která je rafinována šetrnou metodou a zachovává si tak více prospěšných látek a antioxidantů.

