Jaký olej je nejlepší na pečení?

Pečení je krásný způsob přípravy jídla – když vše nechystáme a pekáč nebo formu dáváme do trouby, čeká nás chvíle zastavení. Během ní si můžeme užívat sílící vůni a začít se na pokrm pěkně těšit. Jaký olej se ale na pečení hodí nejvíce? Na výběr máte víc možností, než byste řekli.

nejolej_peceni_1500

Jaká je teplota jídla při pečení?

I když troubu nastavujeme na teploty okolo 160°C – 200°C, teplota samotného jídla těchto hodnot zpravidla nedosahuje – čím více vody obsahuje, tím méně hrozí zahřátí nad 100°C. Proto jde o poměrně šetrnou tepelnou úpravu, ve které jdou použít i některé nerafinované oleje.

Volíme podle chuti a aromatičnosti oleje

Při pečení většinou hledáme neutrální chuť, která nepřebije ostatní ingredience. Běžné kuchyňské rafinované oleje, které jsou v obchodech nejdostupnější, toto perfektně splňují a jsou i nejekonomičtější volbou. Můžeme použít slunečnicový nebo řepkový olej, které mají oba příznivé složení mastných kyselin. Řepkový olej je z hlediska složení považován za zdravější díky lepšímu poměru mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami.

V některých receptech chceme chuťově výrazným olejem podpořit výslednou chuť jídla – olivový olej je častou složkou slaného pečiva středomořského typu, ale umí příjemně zvýraznit třeba citrusovou chuť ve sladkém moučníku. Můžete také vyzkoušet různé aromatizované oleje, třeba naši Manku máslovou, která vaše pečení krásně provoní máslovým aroma, nebo do těsta stříknout trochu oleje ve spreji s příchutí citrón-limetka pro příjemný citrusový nádech.

Na pečení různých zdravějších alternativ moučníků můžete sáhnout po moderních olejích, jako je kokosový nebo avokádový.

 

Náš verdikt: Nejlepší olej na pečení je slunečnicový nebo řepkový olej

My na pečení rádi volíme naši Slunku. Slunečnice je krásná olejnina a s naší zemí je silně spjata. Slunka je navíc rafinována šetrnou metodou, díky které si uchovává jemnou chuť po slunečnicovém semínku a spoustu prospěšných živin. Na pečení je to ideální volba.

slunka

 

Něco navíc – olej ve spreji místo vymazávání a vysypávání formy

Sprej na vymazávání formy Fabiol je navržen tak, aby zcela nahradil pracné vymazávání – stačí pouze zastříknout formu a spreji neunikne jediný záhyb. Speciální složka proti připékání se postará o zbytek a těsto se krásně odděluje od formy – ať už pečete klasickou buchtu na pekáči, bábovku, velikonočního beránka nebo vánočního formičkové cukroví.

 

IMG_1464

 

Hranolky z trouby? Zkuste avokádový nebo tepelně stabilní slunečnicový sprej

Bramborové nebo zeleninové hranolky patří k sušším jídlům, která se teplotou na povrchu mohou přiblížit nastavené teplotě trouby. Proto je vhodné použít buď rafinovaný řepkový olej nebo tepelně ještě odolnější oleje. Vždy vám ale poslouží aplikace formou spreje, díky které můžete během pečení opakovaně hranolky zastříkávat olejem a docílit tak perfektního křupavého výsledku. K tomu doporučujeme buď náš klasický Řepkový sprej s omega 3&6&9, Tepelně stabilní sprej nebo avokádový olej ve spreji.

oleje_ve_spreji2

Malé upozornění pro naše zákazníky 🎄

Doručení do Vánoc už bohužel nemůžeme slíbit. Navíc bude náš sklad mezi svátky uzavřený, takže některé pozdější objednávky vyřídíme až na začátku ledna.
Děkujeme za pochopení a přejeme krásné svátky!

Rozumím