Manažerka kvality Irena Sedláčková: Jsem člověk, který má rád věci pod kontrolou

Žádná úspěšná výrobní firma se neobejde bez dobrého týmu kvalitářů. Řídit kvalitu je práce pro komplexního člověka. Kombinace odborných znalostí, schopnost plánování, organizování, důslednost při kontrole procesů, schopnost hledat a řešit problémy, kreativita a inovativní přístup a v neposlední řadě komunikace a vedení lidí jsou tajemství úspěchu kvalitního manažera kvality.

Irena_blog

Kolik let jste ve firmě?

Letos v září to bude 8 let.

Jakými pozicemi jste prošla? Přišla vám vhod praxe z uplynulého zaměstnání nebo bylo vše nové?

Částečně ano, v předešlém zaměstnání jsem pracovala jako koordinátor kvality a vedoucí výroby ve firmě, která vyráběla slané snacky. Olej zde byl velmi důležitou složkou.

Jak byste se představila a jaká je vaše pracovní náplň?

Jsem člověk, který má rád věci pod kontrolou. Mojí úlohou je připravit firmu na všechny audity, zavádět a zdokonalovat systémy kvality a bezpečnosti potravin a krmiv.

Potravinářský průmysl patří k těm s nejpřísnějšími normami a mezi jeden z nejvíce kontrolovaných. Není divu, jde o zdraví lidí. Kolika kontrolami je potřeba projít bez ztráty kytičky?

Vzhledem k širokému rozsahu činností firmy je u nás téměř každý měsíc nějaký audit nebo kontrola. Pravidelné kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (UKZÚZ) jsou pro nás již samozřejmostí.

Každý rok probíhají certifikační audity IFS Food, GMP+, ISCC, RSPO, BIO, ISO 14001. A v neposlední řadě také audity našich zákazníků.

Spotřebitelský výběr produktů se stává nejen záležitostí kvality, ale i odpovědnosti a udržitelnosti. Jak se k tomuto trendu stavíte?

Firemní odpovědnost a udržitelnost jsou součástí naší firemní filozofie. Pečlivě vybíráme dodavatele surovin a používáme suroviny, které splňují nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti. Sledujeme původ surovin a podporujeme produkty udržitelného zemědělství.

Některé vaše výrobky se pyšní certifikáty a značkami kvality. Můžete jmenovat některé úspěchy vašich produktů?

Oku i jazyku lahodící ochucené oleje ve skle získaly značku Klasa. Zabodovaly hned ve třech variantách – Manka salátová, Manka Gril-steak a Manka Delikates.

Co se vám vybaví, když se řekne Fabio Produkt?

Určitě olej.

Co se vám nejvíc na vaší práci nebo ve firmě líbí?

Různorodost. Podpora od vedení firmy při nastavování nových systémů.

Co byste naopak změnila?

Možná spíše co bych si přála. Ráda bych posílila tým kvality a našla spolehlivého člověka, který převezme část mé agendy v oblasti životního prostředí.

Jaký produkt ze sortimentu Fabio Produkt máte nejradši? Co z něj připravujete?

Manku řepkový olej, který používám běžně při vaření a oleje ve spreji, které jsou výborné na grilování a ochucení různých salátů.

Co děláte ráda ve volném čase?

Věnuji se rodině a sportu, který pro naši rodinu byl a bude vždy důležitou součástí. Jsem trenér volejbalu dětí, což mě neskutečně baví. Od jara do podzimu ráda trávím čas na své zahradě.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů ve vaší práci.